Zangpedagoge in Zuid-India

Sinds 1999 is Lysbeth Riemersma als vaste gast docente verbonden aan het Kalai Manram theater in Tamil Nadu (Zuid-India).

Zij ontwikkelde voor het kattaikuttu een stemvormings methode en reist regelmatig naar Kanchepuram om aan de kattaikuttu jeugdtheaterschool voice trainingen te geven.

Deze trainingen worden gevolgd door zowel professionele acteurs als door kinderen die de opleiding volgen.

Kattaikuttu is een authentiek muziektheater uit Tamil Nadu. Door de pure individuele klank als uitgangspunt te nemen voor stemontwikkeling slaagde Lysbeth erin om in een andere cultuur met volledig andere klank idealen een voice trainingsprogramma op te zetten en toe te voegen aan het onderwijs. Op deze school krijgen kinderen uit arme gezinnen een volledige interene opleiding. Dit stelt hen in staat zich aan hun bittere armoede te ontworstelen en een stem te worden voor hun eigen volk.

De droom van deze kinderen is een bloeiend eigen theater dat gebaseerd is op de tradities, maar ook het ontwikkelen van nieuwe theatervormen (bijv. kindertheater) die aansluiten bij deze tijd.

Het is voor Lysbeth een hele bijzondere en dankbare ervaring om hier haar vak uit te mogen oefenen en ze zal in de toekomst zeker haar diensten blijven verlenen.

Voor meer info: